Дейвид ЕЙКС,военен наблюдател на Форбс    Русия мобилизира въоръжените си сили

...
Дейвид ЕЙКС,военен наблюдател на Форбс    Русия мобилизира въоръжените си сили
Коментари Харесай

Да воюва сама с Русия, ако Украйна е разгромена

Дейвид ЕЙКС,
боен наблюдаващ на " Форбс "
    
Русия активизира въоръжените си сили и стопанската система си за дълготраен спор в Украйна. И в случай че (или когато) Русия победи Украйна, тя ще може да продължи натиска на запад, към Прибалтика, Полша и други страни от източния фланг на НАТО.
И Съединени американски щати, най-влиятелният член на Алианса, може да се окажат безсилни да спрат тези катаклизми. " Съединени американски щати може и да не ни се притекат на помощ ",  написа анализаторът Джъстин Бронк, представяйки новия си отчет пред Кралския единен институт за отбранителни проучвания в Лондон.
За да се предотврати властнически прелом и евентуален провал на демокрацията в Европа, другите членове на НАТО би трябвало неотложно да усилят производството на муниции и да приготвят военновъздушните си сили за страховитата задача за заличаване на съветската система за противовъздушна защита, счита той.
Сега тези основни военни потребности на целия Алианс се задоволяват основно от американците. Но сливането на двете сили - промъкващият се от вътрешната страна в някои европейски страни авторитаризъм и вероятността за война с Китай - могат да сложат завършек на американските щедрости.
Ако Китай нахлуе в Тайван и Съединени американски щати решат да се намесят, Пентагонът несъмнено ще би трябвало да трансферира част от силите си от Европа в Азия, с цел да има въпреки и нереален късмет за победа.
" Съдейки по всичко, оптималният риск от това - китайските военни да се опитат да осъществят обсада на Тайван или да нахлуят на острова, или на други основни противоречиви територии в Южнокитайско или Източнокитайско море, се пада в интервала от 2026 до 2028 година ", написа Бронк.
До това време военновъздушните и военноморските сили на Китай ще получат обилни преимущества над американските сили в Тихия океан. " Проблемът е в това, че многочислените китайски средства и благоприятни условия ще доближат зряла възраст и ще бъдат разгърнати в цялостна мощност, само че част от отговорите на Съединени американски щати (включително новите СТЕЛТ-изтребители и бомбардировачи) към момента няма да са подготвени ", изясни Бронк.
" По подобен метод, в случай че в този интервал в Индо-Тихоокеанския район се случи рисково опълчване или действителен боен спор, Съединени американски щати ще се окажат в извънредно тежко състояние ", продължава Бронк.

И в случай че Путин реализира задачата си

да унищожи свободна Украйна, преди вероятно нахлуване на Китай против Тайван, той ще може да се възползва от подобаващия миг, с цел да продължи настъплението против демократична Европа. Според Бронк следователно континентът ще се окаже " уязвим за паралелна военна експанзия от страна на Русия ". (Тук създателят заобикаля обстоятелствата. Руската спецоперация в Украйна не е обявявала за своя цел унищожаването на страната и досега Русия не е заплашвала с " експанзии " и " нахлувания " прилежащи европейски страни - бел. на ДУМА.)
При това отчетът на Бронк въобще не преглежда вероятността, че Съединени американски щати могат да лимитират военната поддръжка за хипотетичните си другари и съдружници, без даже да чакат война с Китай.
Помислете за това: предходната седмица републиканците в Конгреса гласоподаваха срещу военната помощ за Украйна, Израел и Тайван, като  желаеха в подмяна администрацията на Байдън да приключи дългогодишната процедура за даване на леговище на бежанците.
При републиканска администрация Америка може да отговори на китайската и съветската експанзия дори с... цялостно безучастие. Така или другояче,

европейските демокрации ще се окажат сами

Но те не са подготвени за това. Дори след 22 месеца яростни боеве в Украйна, най-големите европейски членки на НАТО, като се изключи Полша, не организираха дори частична готовност за груповата самозащита.
От началото на спора в Украйна през февруари 2022 година разноските на Германия за защита даже се редуцираха. Междувременно английските инспектори разкриха недостиг във финансирането на основни стратегии за защита на стойност 21 милиарда $.
Най-евтиният метод да се предотврати обширна война в Европа е да се помогне на Украйна да победи Русия. Да го кажа още веднъж - европейците не могат да разчитат за това на помощта на американците, най-малко до момента в който Републиканската партия продължава да си затваря очите за двойната опасност от авторитаризъм от вътрешната страна и извън. (Има се поради вероятното идване на власт на Тръмп, както и вероятното външнополитическо проваляне на Америка в битката с Русия и Китай - бел. на ДУМА.)
Европа би трябвало да е подготвена да се бори сама. Или да го прави индиректно в този момент, сражавайки се с ръцете на украинските въоръжени сили, или европейците ще се сблъскат непосредствено с руснаците - незабавно след рухването на Украйна. Но в случай че европейците имат намерение да се борят сами, това значи, че ще им се наложи да основат със лични сили собствен боен капацитет вместо този, който сега им дават Съединени американски щати.
" Европейските страни, в това число Англия, би трябвало незабавно да влагат в доста увеличение на потенциала за произвеждане на артилерийски муниции, аварийни елементи и ракети за противовъздушна защита, тъй че Украйна да продължи да се бие, а самите те да могат да попълнят личните си ресурси, които са рисково изчерпани ", поучава Бронк.

Европейските Военновъздушни сили би трябвало да се приготвят

за подтискането, а по-късно и за унищожаването на съветската Противовъздушна отбрана, както и да бъдат уместно оборудвани за тази комплицирана и рискова задача.
В последна сметка, сочи Бронк, " дали ще можем обезпечено да отблъснем стандартните (необорудвани с оръжия за всеобщо унищожаване) съветски сили в Европа или не, зависи от превъзходството във въздуха. Защото за европейските страни от НАТО няма да са задоволителни нито персоналният състав, нито финансирането, нито огневата мощност на наземните сили, с цел да победят Русия по различен метод. "
Европейците и техните водачи би трябвало да осъзнаят цялата заплаха на сегашния исторически миг. Бойните дейности пристигнаха в Европа и най-вероятно ще дойдат и в Азия. Може би, помагайки на Украйна в битката й за оцеляване срещу Русия, ние ще ограничим тяхното разпространяване.
Но да се преструваш, че няма никакъв спор, е еднакво на това да се предадеш авансово. Бронк приключи отчета си с откъс от Уинстън Чърчил, който през 1936 година моли Народното събрание да превъоръжи английската войска за неизбежна, както той вярно е планувал, война с Германия.
" Ще имаме ли време да приведем в ред отбраната си... или ще прозвучат ужасните думи " прекомерно късно ", е попитал тогава Чърчил...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР